Objašnjavamo cijeli All-on-4 postupak ugradnje zubnih implantata

All-on-4 je revolucionarni pristup rješavanju problema nedostatka više zubi i rekonstrukciji osmijeha pacijenta kako bi se vratila potpuna estetika i funkcija. U ovom vodiču objašnjavamo postupak ugradnje zubnih implantata metodom All-on-4 i što pacijent može očekivati od postupka.

Gubitak zubi je nesretna situacija do koje može doći zbog niza čimbenika. Ponekad je to zbog slučajnog udarca, uznapredovalog karijesa ili drugih oralnozdravstvenih problema. Bez obzira na temeljni uzrok gubitka zubi, to je problem koji se mora riješiti na odgovarajući način kako bi se pacijentu vratilo samopouzdanje i normalna funkcija. Jedna od najkvalitetnijih i najmodernijih metoda za postizanje ovog cilja je postupak poznat kao All-on-4.

Dok su tradicionalni tipovi proteza koje jednostavno leže na desnima još uvijek vrlo česti, postoji nekoliko njihovih nedostataka koje mnogim pacijentima stvaraju neugodnosti. Na primjer, nije neuobičajeno da ljepila za proteze prerano popuste, što može dovesti do potencijalno neugodnih situacija u kojima se proteze odvajaju ležišta. Nadalje, čvrstoća spoja ljepila za protezu ograničava ono što pacijent može jesti te ponekad sprječava osobu da uživa u mnogim svojim omiljenim namirnicama.

Osim toga, postoji jedan veliki nedostatak tradicionalnih zubnih proteza koji nije uvijek vidljiv, a to je postupni gubitak gustoće kosti koji je posljedica nedostatka zuba u čeljusti. Kada je zub na svom mjestu u čeljusti, on vrši pritisak na kost prirodnim pokretima usta, primjerice tijekom jela. Taj pritisak potiče rast i jača područje povećavajući gustoću čeljusnih kostiju. Kada se zubi izgube, bilo slučajno ili iz nužde povezane s drugim zdravstvenim problemima zuba, taj se pritisak smanjuje i kosti s vremenom počinju postupno gubiti gustoću i snagu.

Metoda All-on-4 nudi vrhunski rezultat u svim ovim aspektima, zahvaljujući sigurnom prianjanju stvorenom izravnim ugrađivanjem zubnih implantata te sidrenjem u čeljusnu kost. Ovaj pristup pruža jednaku stimulaciju kao i prirodni zubi te se spriječava gubitak gustoće kosti i održava čvrstoća čeljusne kosti. Stabilnost koju pružaju implantati također nudi mnogo čvršću vezu za zamjenske zube. To znači da pacijent može uživati ​​u gotovo bilo kojoj vrsti hrane bez potrebe da brine o klimavosti ili slučajnom odvajanju zubi u bilo kojem trenutku.

Uz sve ove prednosti u odnosu na druge metode zamjene zuba, mnogi pacijenti žele saznati više o tome što je uključeno u postupak i kakvo će biti njihovo iskustvo. Pogledajmo sada kako proces obično teče.

Konzultacije i pregled

Za početak puta do izrade fiksnog nadomjeska zubi, s pacijentom se obavlja sveobuhvatan pregled i konzultacije. To će uključivati ​​detaljan pregled oralnog zdravlja pacijenta i prethodne medicinske povijesti, kao i rendgenske snimke, digitalno 3D skeniranje i temeljit pregled usne šupljine. Svrha ovih testova i pregleda je osigurati da stomatolog ima potpuno razumijevanje zdravstvenog stanja pacijenta, čime se identificiraju temeljni problemi koje bi možda trebalo riješiti ili ispraviti prije početka All-on-4 postupka.

Tijekom faze konzultacija i evaluacije, stomatolog će također voditi detaljan razgovor s pacijentom o tome koji su njegovi ciljevi i dati smjernice o vrsti ishoda koji se može očekivati ​​nakon završetka postupka. Ovo je važan dio procesa kako bi se osiguralo da su svi aspekti uzeti u obzir. Čvrsto vjerujemo da je bitno da pacijenti budu što je moguće više informirani kada donose odluku o podvrgavanju bilo kojem većem kirurškom zahvatu za dobrobit svog cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Priprema pacijenta

Nakon što je pacijent u potpunosti informiran o procesu, stomatolog potvrdi da je pacijent kvalificirani kandidat i kada se obveže da će se nastaviti s liječenjem, započet će sljedeća faza postupka.

Za pripremu za početak kirurškog zahvata potrebno je poduzeti mnogo različitih mjerenja kako bi se precizno isplaniralo postavljanje zubnih implantata i dizajnirao oblik i položaj zubnog nadomjeska. To se radi kako bi se osiguralo savršeno pristajanje i optimalna udobnost za pacijenta te osigurala najveća stabilnost između implantata i proteze.

Neka od mjerenja uključuju visinu prirodnih linija desni, opseg mogućeg pregriza ili podgriza i koliko će smanjenje grebena biti potrebno za postizanje željenog konačnog rezultata. Redukcija grebena, također poznata kao alveolektomija, odnosi se na proces uklanjanja određenog dijela koštanog materijala s gornje i donje čeljusti kako bi se smjestio zubni nadomjestak i stvorilo dovoljno prostora za prirodan izgled i osjećaj za pacijenta.

Također će se uzeti otisci gornje i donje čeljusti. Ovi otisci će se koristiti za izradu kalupa koji će pomoći u testiranju pristajanja i veličine različitih komponenti koje se koriste u postupku All-on-4. Nakon što su sve različite komponente pripremljene, pacijentu će biti zakazana operacija za All-on-4 i postupak će krenuti dalje.

All-on-4 postupak

Za vrijeme kirurškog dijela liječenja, stomatolog će izmjeriti i označiti ispravan prirodni razmak između gornje i donje čeljusti pacijenta kako bi osigurao da taj razmak bude sačuvan na kraju zahvata. U osnovi, to se radi kako bi vaša struktura lica i čeljust nakon zahvata ostala u istom položaju kao prije.

Nakon što se pacijentu da lokalna anestezija, započinje operacija. Postojeći zubi i svi ostaci prethodno izgubljenih zubi bit će izvađeni, a višak ili oštećeno tkivo desni će biti uklonjeno. Napravit će se rez duž duljine grebena na gornjoj i donjoj čeljusti kako bi se otkrila čeljusna kost. Ukoliko je potrebno alveolarni greben će se smanjiti uklanjanjem unaprijed određenih dimenzija kosti sa svakog od gornjih i donjih lukova, a preostala kost će se zagladiti i pripremiti za umetanje zubnih implantata.

Postavljanje zubnih implantata započet će označavanjem svake točke umetanja na površini kosti. Pilot rupe za implantate preparirat će se pod preciznim kutovima kako bi se postigla najveća moguća čvrstoća i stabilnost, izbjegavajući kontakt s bilo kojim drugim dijelovima anatomije lica, kao što su živci ili sinusne šupljine. Nakon što su implantati umetnuti i zategnuti prema zahtjevima optimalnog zakretnog momenta, oralni kirurg će zatvoriti sve rezove.

U ovoj će fazi na krajeve implantata biti pričvršćene suprastrukture koji će služiti kao nosači za pričvršćivanje privremenog zubnog nadomjestka. Uzima se otisak i šalje u laboratorij koji izrađuje privremeni fiksni nadomjestak. 

Ponekad se može dogoditi da se ne može odmah izraditi fiksni privremeni zubni nadomjestak nakon ugradnje implantata. To je posljedica poroznije kosti kada ne možemo postići primarnu stabilnost implantata. U tom slučaju se pacijentu izrađuje privremena mobilna proteza koju pacijent koristi do srastanja implantata.

Evo sjajnog videa na YouTubeu koji pojednostavljeno prikazuje kompletan postupak te što možete očekivati ​​s All on 4 postupkom.

Oporavak i završni rad

Nakon završetka zahvata, od pacijenta će se tražiti da slijedi standardne smjernice za oralnu njegu nakon operacije. Prema potrebi će vam biti propisani lijekovi za ublažavanje bolova, a dobit ćete i informacije o tome kako pravilno održavati usta čistima kako biste ubrzali cijeljenje i savjete za brzi oporavak. Prema potrebi, stomatolog će zakazati preglede kako bi pratio napredak.

Pacijentu se preporučuje dijeta s mekom hranom prvih nekoliko mjeseci nakon zahvata kako bi se implantatima omogućila potpuna integracija i veza s okolnom kosti u čeljusti. Zubni implantati izrađeni su od naprednog medicinskog titanija koji je iznimno čvrst i vrlo učinkovit u stvaranju snažne i sigurne veze s organskim materijalom koji čini kost. Ovaj proces vezivanja obično je završen nakon otprilike 3-4 mjeseca, a tada pacijent može ponovno proširiti svoju prehranu na čvršću hranu, na primjer sirovo povrće i orašaste plodove.

Nakon što je proces zacjeljivanja završen, pacijent se može vratiti u stomatološku kliniku na drugi set otisaka koji će se koristiti za izradu konačne proteze. Da bi to učinio, stomatolog će ukloniti privremenu protezu i uzeti novi otisak kako bi konačni rad bio prilagođen konturama potpuno zacijeljenog zubnog mesa i implantata. Nakon uzimanja otisaka, privremena proteza se vraća na mjesto do izrade konačne verzije.

Nakon postavljanja konačne proteze, postupak je službeno dovršen i pacijent je sada spreman uživati ​​u životu sa svojim novim trajnim nadomjesnim zubima.

Postignite veću kvalitetu života uz All-on-4

Zamislite razliku koju ovaj postupak može napraviti u životu nekoga tko se nosio s izazovima izgubljenih zubi. Odjednom, njihov osmijeh izgleda potpuno novo. Ponovno im se otvara širi svijet nevjerojatnih mogućnosti hrane. Njihovo samopouzdanje je vraćeno i konačno su u mogućnosti vratiti potpunu funkciju koju su izgubili. To je duboka promjena i ponosni smo što smo je pružili tolikom broju pacijenata.

Ako biste vi ili netko koga volite mogli biti kandidat za ovaj zahvat koji će vam promijeniti život, kontaktirajte A2 Dental još danas kako biste dogovorili svoje konzultacije za All-on-4. Rado ćemo vam pružiti sve potrebne informacije i pomoći vam da odredite je li All-on-4 rješenje najbolje za vas. Radujemo se što ćemo vam pomoći vratiti osmijeh ovim nevjerojatnim tretmanom!