Pedodoncija

Pedodoncija

Pedodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi isključivo djecom. To uključuje mjere preventivne stomatologije (pečaćenje fisura, edukaciju o oralnoj higijeni, fluoridaciju, redovite kontrole itd.) te zahvate na mliječnim i mladim trajnim zubima.

Prvi posjet djeteta stomatologu trebalo bi planirati već u dobi od godine dana, prilikom nicanja prvih mliječnih zubića.

Ovakvim ranim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta, a roditelji se mogu informirati o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zuba, izbora zubne paste i četkice.

Imajte na umu da je zdravlje mliječnih zuba izuzetno važno, a redovitim posjetima stomatologu na vrijeme se mogu prepoznati ortodontske anomalije.

kids at the dentist getting teeth cleaned

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ”strah od stomatologa”.

Prilikom posjeta našim stomatolozima možete očekivati:

 

  1. Tijekom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa. Zato je važno da prvi posjet bude u situaciji kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete posjet stomatologu doživjelo kao nešto potpuno prirodno i bezbrižno.
  2. Ako je dijete maleno i još samostalno ne pere zube, podučavamo roditelje kako mogu pravilno brinuti za prve zubiće svojih mališana.
  3. Djecu koja samostalno brinu o zdravlju zubi učimo kako ispravno pristupiti održavanju oralne higijene.
  4. Kroz zanimljive ilustracije i priču animiramo ih da nauče što je karijes i zašto je važno redovito i pravilno njegovati zube, a kroz igru nastojimo i pregledati trenutačno stanje zubi i desni.
  5. Sva djeca koja se ohrabre na terapiju dobivaju posebnu diplomu za hrabrost.
  6. Nakon posjeta, djeca dobivaju svoj prvi paketić za održavanje zuba kao i daljnje upute kako nastaviti prati i održavati zube kod kuće.