Povećanje usana

Povećanje usana

Povećanje usana većinom se svodi na injekcijsku aplikaciju određenog preparata čime se postiže veći volumen ili profilna projekcija usana, ističu se određena mjesta te se naglašava boja usana (crvenilo).

Povećanje usana najčešće se radi kod osoba kod kojih postoji primarno manji volumen, odnosno, kod tankih usana ili kod starijih osoba u slučajevima kada je došlo do atrofije tkiva u području samih usana. Povećanje usana se radi i kod svih osoba koje žele naglasiti senzualnost istih i dobiti ljepšu simetriju lica.

Tko su kandidati?

Ovaj tretman namijenjen je svima koji žele poboljšati izgled usana, bilo da je riječ o gubitku volumena, asimetriji ili ublažavanju bora.

Činjenica je da je donja usnica uvijek prirodno dominantnija od gornje. Same usnice su vrlo kompleksne i tu je potrebno uzeti u obzir cijelu periorbitalnu regiju. Ako vam je brada mala, ako su donja ili gornja čeljust male, ako su zubi i zagriz nepravilni, potrebno je razmišljati kako nadoknaditi taj nedostatak i dobiti potporu usnicama.

Pronalazite li se u nekim od ovih estetskih ‘izazova’, uz uvjet da ste općenito dobrog zdravstvenog stanja, tretman povećanja usnica je za vas.

Cilj je uvijek dobiti balans između gornje i donje usnice. Donja treba biti voluminoznija, a gornju treba usmjeriti malo prema naprijed i povećati je.

Kako izgleda priprema?

Prije postupka važno je s liječnikom definirati kakav se efekt želi postići jer o tome ovisi i količina preparata koja će se koristiti. Također, bitno je odabrati ispravnu vrstu dermalnih filera jer nije svaki idealan za ovaj tretman i ne nudi svaki najbolje rezultate za povećanje usana, što će vam savjetovati naš liječnik.

Tijekom razgovora s liječnikom potrebno je napomenuti dijagnosticirane alergije, lijekove koji se uzimaju i potrebno je s njime raspraviti o eventualnim zdravstvenim problemima.

 Važno je napomenuti i da nikada ne treba pretjerivati. Tijekom prvog tretmana je bolje aplicirati manju količinu preparata pa postupno nadograđivati ako želite više, nego da dobijete neželjeni rezultat i prepunjene usne, odnosno tzv. ‘patkaste usne’.

Kao i sa svakom promjenom na licu ili tijelu, od iznimne je važnosti biti realan i svjestan mogućnosti koje imate.

Sama priprema za zahvat podrazumijeva ukloniti šminku i kreme s lica te dezinficirati regiju koja će se tretirati.

Tijek zahvata

Tretman povećanja usana izvodi se pomoću hijaluronskih dermalnih filera u obliku injekcije, a nakon prethodnog nanošenja anestetske kreme i spreja na usnice.

Postoji više tehnika za aplikaciju hijaluronskih dermalnih filera kojima se postižu razni efekti. Neke od tehnika su: apliciranje filera uz unutarnji  rub usana kako bi se istaknule linije usana, zatim apliciranje filera u samo jednu usnu (gornju ili donju) ako postoji baš velika razlika u volumenu ili pak naglašavanje Kupidovog luka vrha usana filerima.

Liječnici se mogu odlučiti na aplikaciju filera iglom ili  korištenje kanile, a koju će tehniku liječnik odabrati ovisi o željama klijenta i prirodnom obliku usana.

Zahvat je kratkotrajan i dobro se podnosi, a nakon zahvata nema bolova.

Budući da su usne rahlo tkivo koje reagira na ubode, važno je naglasiti da su neposredno nakon tretmana usnice otečene 24 – 48 sati te takav izgled usnica nije volumen koji je postojan.

Nakon inicijalnog vremena otoka, usnice se tek u narednom periodu smanjuju i oblikuju na oblik i volumen koji je dogovoren na konzultacijskom pregledu.

Koliko traje oporavak?

Nakon aplikacije filera usnice će, zbog injekcijskih uboda, biti blago natečene.

Potrebno je 2 – 3 dana da oteklina sasvim splasne. Ako se narednog dana pojavi podljev na gornjoj ili donjoj usnici, preporuka je lagano, kružnim pokretima nanositi kockicu leda po usnici. Valja imati na umu da se led nikako ne smije držati na samoj usni, na jednom mjestu, već je potrebno nježno kružiti i ne pritiskati jako. Po potrebi, dozvoljeno je uzimanje granula za ublažavanje oteklina i bolova.

Nakon što inicijalni otok usana splasne, konačni rezultat se očekuje nakon dva tjedna.

Tijekom tog perioda preparat će se sam preraspodijeliti i prilagoditi mišićnoj podlozi. U tom će se periodu sve eventualne nepravilnosti i moguće bijele točkice na naboru sluznice same korigirati i nestati.

U slučaju da se pojavi krvni podljev, oni će se povući kroz nekoliko dana. Možete ga slobodno sakriti puderom nakon 24 sata od aplikacije.

Mjere opreza

Nakon tretmana nemojte 24 – 48 sati konzumirati alkoholna pića, Lupocet, Paracetamol, Andol, Aspirin i ostale lijekove koji razrjeđuju krv.

Nemojte trljati, masirati usnice ili sami gurati proizvod prstima – ovo je strogo zabranjeno. Nakon aplikacije, liječnik će sam izmasirati usnice i tako preraspodijeliti preparat tamo gdje procjeni da je potrebno. Osjetite li eventualno nakon dan-dva ‘grudice’, kontaktirajte nas i po potrebi ćete doći na kontrolni pregled.

Ne preporučuje se stavljanje raznih preparata (kreme, masti) nakon aplikacije filera.

Također, prvi dan nakon tretmana potrebno je izbjegavati korištenje šminke.

U slučaju oralnog herpesa, određenih bolesti poput dijabetesa ili sistemskog lupusa, bilo kakvih ožiljaka, problema s vezivnim tkivom ili problema zgrušavanja krvi, ne preporučuje se tretman povećanja usana.

Za prolongirano trajanje filera u usnama preporučuje se, nakon što oteklina potpuno splasne, adekvatna svakodnevna njega u vidu balzama za usne s aktivnim sastojcima poput antioksidansa, vitamina E i hijalurona.